Share |

Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Valaistu blogi

Ilon pisaroita

Share |

Perjantai 21.10.2011 klo 16.16


Kiitos rakkaan ystäväni, joka toi minulle jokin aika sitten lahjaksi ihanan kirjan huomaan, että olen jälleen muistanut erään hyvin tärkeän asian. Ilon merkityksen ja arvon elämässä! :)

Lukemani kirja ei ole varsinaisesti mikään henkinen teos tai sisällä mitään sen suurempia uusia tai ennenkuulumattomia totuuksia elämästä. Oikeastaan päinvastoin. Siitä huolimatta tuon elämäniloa käsittelevän kirjan myötä olen taas kerran löytänyt uudelleen erään ikivanhan ja arkisen oivalluksen, jonka kautta voin muistaa ajessa, miten löydän tieni takaisin ytimeen ja sisäiseen rauhan tilaan.

Ehkä tärkein oivallus liittyy jälleen armollisuuteen itseä kohtaan:

"Me kaikki olemme joskus yksinäisiä, teemme munauksia, nolaamme itsemme, pelästymme ja unohdamme tärkeän kokouksen. Olemme jokainen juuri tässä hetkessä täydellisen epätäydellisiä. Täydellisyys piilee totuudessa, rehellisyydessä ja ystävällisyydessä, kun kuljemme polkuamme. Tavoitteenasi ei  ole välttää lipeämistä polulta, vaan livetä kauniisti, nauttia maasta avautumasta näkymästä ja olla kiltti itsellesi." (C. D. Kasl)

Toisin sanoen on helpottavaa muistaa, että me kaikki joskus löydämme itsemme "montun pohjalta" ja ryvemme kyynelsilmin suossa sekä itsemme että elämän syövereissä. Tärkeintä ei olekaan välttää näitä "lipsahduksia" vaan se, että näistä lipeämisistä huolimatta hyväksyy itsensä, kykenee silti rakastamaan itseään ja antaamaan anteeksi. Tämä näkökulma antaa nöyryyttä jokaiseen ihmissuhteeseen ja vapauttaa syyllisyyden tai epätoivon ajatuksesta kulloisessakin hetkessä. Vapauttavaa on myös se, että ilon näkökulman voi valita joka hetki vaikka elämän polku ei aina olisikaan kovin auvoinen. Voin tässä hetkessä valita nauttia kokemuksesta vaikka kokemus olisikin se, että makaan naama kurassa "montun" pohjalla. Voin aina valita ilon tässä hetkessä ja ottaa vastoinkäymiset siltä kannalta, että olenpahan saanut jälleen uuden tilaisuuden oppia jotakin tai vaikka hienon mahdollisuuden nauraa itselleni.

Toinen oivallus liittyy siihen, miten helposti erilaisiin asioihin pyrkii kiinnittymään ja takertumaan sen sijaan, että ottaisi rennosti ja luottaisi siihen, että asioilla on yleensä tarkoituksensa vaikken sitä juuri tällä hetkellä pystyisikään ymmärtämään. Myös ilon tai onnellisuuden tavoitteluun saattaa jäädä liiaksi kiinni elämässä. Valitettavasti tämä on juuri se varmin tapa hukata aito ilo ja onnellisuus elämästä.

C. D. Kasl kirjoittaa: "Vaikka buddhalaisuus opettaakin valaistuksen tietä, se opettaa myös ihmisiä olemaan sitoutumatta valaistumiseen, koska kiihkeä pyrkimys tekee hermostuneeksi ja eristää nykyhetkestä. Elämänilo syntyy rentoutuneisuudesta ja nykyhetken tiedostamisesta. Tavoitteena ei pidä olla, että tuntisit iloa joka hetki, vaan että yksinkertaisesti olisit tietoinen, avoin ja rakastava ja hyväksyisit itsesi silloinkin, kun et ole sellainen."

Ainakin itse tunnistan itseni juuri tästä ilmiöstä, että vaikka miten hyvin tietää ja ymmärtää ne työkalut, joiden avulla sisäisen rauhan tilaan pääsee, harmillisen usein todellinen sisäinen onnellisuus jää siitä kiinni, että liian tiukasti pyrkii kohti tätä tilaa. Voisi sanoa, että vaikka minulla olisi arkullinen työkaluja käytössäni, en saa mitään valmista aikaan ellen opi nauttimaan myös siitä, etten tartu yhteenkään näistä työkaluista. Työkalut ovat erilaisia menetelmiä, joiden avulla voin saatella itseni takaisin kaikkeuden ytimeen mutta vaikka unohtaisin koko työkalupakin olemassaolon olen silti aivan yhtä lähellä tätä ydintä. Oikeasti en tarvitse yhtään näistä työkaluista ollakseni onnellinen tai voidakseni iloita tästä hetkestä.

Todellinen ilo ja onnellisuus arjessa syntyy sen kautta, että sallii itselleen kaikki elämän suomat kokemukset ja oppii rakastamaan itseään ja muita juuri sellaisina kuin tässä hetkessä olemme. Jokainen meistä on ikäänkuin matkalla "elämän huvipistossa" ja perimmäisenä tarkoituksena on kasvaa itsensä kanssa koko reissun ajan. Teemme jatkuvasti valintoja sen suhteen, miten käytämme aikamme tällä matkalla ja mitä haluamme kulloinkin kokea. Kun muistamme, että jokainen kohtaamamme sielu on aivan yhtä epätäydellisen täydellinen kuin sinä itsekin voimme suhtautua matkan suomiin kokemuksiin oikeilla mittasuhteilla. Arjen suuret vastamäet alkavatkin tuntua lähinnä vuoristoradan nousuvaiheelta ja tiedämme koko ajan, että myös ylämäellä on huippunsa, jonka jälkeen seuraa yleensä huima ja riemukas lasku kohti seuraavaa vaihetta. Kaikki matkan osat ovat vain erilaisia kokemuksia samalla reissulla ja niistä jokaisesta käsin voi maailmaa katsella myös iloiten ja nauttien joka hetkestä.

On tärkeää sallia itselleen kaikki elämässä vastaan tulevat tunteet ja nauttia tasapuolisesti niistä jokaisesta - niin ilon kuin pelon tai surunkin kokemuksesta. Jos vastustan esimerkiksi surun tai yksinäisyyden tunnetta en ole tällöin siinä hetkessä rehellinen itselleni. Usein jonkin asian voimakas vastustaminen vain lisää ja ylläpitää tätä "ei toivomaani" kokemusta elämässäni. Jos taas uskallan olla itselleni rehellinen ja kohdata vaikka surun tai pettymyksen tunteet juuri sellaisena kuin ne ovat, pääsen luonnollisemmin ja sujuvammin myös eteenpäin tästä tilanteesta.

Usein kiellämme erilaisia tunteita itseltämme vain koska pelkäämme olla rehellisiä joko itsellemme tai läheisillemme. Jokainen läpikäyty tunne on puhdistava kokemus ja yleensä myös uusi mahdollisuus oppia jotakin itsestämme. Pelko toimii jarruna juuri sen kautta, että emme haluaisi kohdata jotain itseltämme kieltämiä ominaisuuksia tai puolia omassa persoonassamme. Kun uskallamme olla joka hetki aidosti rehellisiä niin itsellemme kuin muille, olemme aidon onnellisuuden ja ilon äärellä.

Rehellisyys on avain, jonka avulla voimme tavoittaa niin ilon kuin onnellisuudenkin valinnan arjessa. Olemalla rehellinen ja pysähtymällä aina aika ajoin tarkkailemaan itseäsi ja valintojasi elämässä voit saada aikaan paljon. Sinä itse olet vastuussa siitä otatko tämän avaimen käyttöösi ja haluatko muuttaa jotakin arkista asiaa elämässäsi. Ilman sinun omaa valintaasi ei synny muutoksia eikä kukaan tule ottamaan sinun puolestasi sitä vaadittavaa ensimmäistä askelta kohti tätä tekemääsi valintaa.

Juuri tänään valitsen olla rehellinen tässä hetkessä ja iloita tästä päivästä!