Share |

Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Valaistu blogi

Täyttä ymmärrystä vailla

Share |

Sunnuntai 29.1.2012 klo 17.07


Jostakin syystä olen viime aikoina pohtinut usein, mistä myötätunto oikeastaan syntyy? Olen jo jonkin aikaa kokenut, että myötätunnon kokeminen ja aito ymmärrys ihmisten välillä on eräs tärkeimpiä avaimia itsensä kanssa kasvamiseen. Voisin jopa henkilökohtaisen kokemukseni pohjalta sanoa, että myötätunnon oppiminen on ainakin minulle ollut yksi tärkeimmistä asioista koko tämän elämän aikana. Minulle "myötätunto" on vastaus kysymykseen: "Minkä asian oivaltaminen auttaa minua eniten eteenpäin tässä elämässä?"

Mutta mitä sitten on myötätunto? Myötätunto syntyy ainakin elämänkokemuksesta. On huomattavasti helpompaa ymmärtää jonkun kanssakulkijan kokemaa tilannetta tai näkemystä, jos on itse kokenut joskus jotakin vastaavaa ja on jo kokemus siitä, millaisia tunteita tilanne voisi herättää omassa itsessä. Myötätunto syntyy myös siitä, että kykenee hetkellisesti asettumaan ikäänkuin jonkun toisen ihmisen "saappaisiin" ja irtaantumaan omasta subjektiivisesta näkökulmasta jotakin asiaa tai tilannetta kohtaan. Yksinkertaistetusti voisi sanoa, että myötätunto on luopumista "minä-asenteesta" ja siirtymistä kohti ykseyden kokemista ihan konkreettisella tasolla.

Myötätunto kasvaa myös siitä, että on aidosti yhteydessä omiin tunteisiinsa. Mikäli omassa elämässä on paljon asioita, joita ei nimenomaan tunnetasolla uskalla tai osaa kohdata, on hyvin vaikeaa oikeasti ymmärtää kenekään muun kokemaa tunnetta. Myötätunto on tavallaan siis myös yhteyttä omaan itseen muiden ihmisten kautta. Tämä saattaa kuulostaa hiukan sekavalta mutta koen, että ihmissuhteet ja jokainen kohtaamani olento ovat mahdollisuuksia kohdata minut itseni. Juuri sinun kauttasi minä voin kohdata omassa itsessäni sen, mitä en vielä ole uskaltanut katsoa. Ja juuri sinun kauttasi voin kohdata itsessäni ne tunteet, jotka minun pitää kokea, saavuttaakseni suuremman ymmärryksen sinua ja myös itseäni kohtaan. Juuri sinun kauttasi voin oppia myötäntuntoa ja muuttaa omaa rajoittunutta näkökulmaani.

Joskus tuntuu, että yhteiskunnallisella tasolla juuri myötätunnon puute vaivaa ihmiskuntaa kuin ylikansallinen virusepidemia. Olen herännyt pohtimaan myös sitä, mikä on saanut aikaan tämän ihmiskuntaa sairastuttavan epidemian? Onko kyse pohjimmiltaan vain ymmärryksen puutteesta? Jos todella haluaisimme ymmärtää toisiamme ja etenkin kunkin yksilön kokemuksia, olisi huomattavasti helpompi olla myötätuntoinen. Tuntuu kuin olisimme ihmisinä syntyneet maan päälle "täyttä ymmärrystä vailla" ja koko elämämme tärkein tehtävä olisi etsiä tätä keskinäistä ymmärrystä erilaisten tapahtumien, ihmissuhteiden ja elämänkokemusten kautta. Kuin olisimme olemassa toinen toisillemme vain tätä tarkoitusta varten - oppiaksemme ykseyden kokemuksen kautta todella ymmärtämään toinen toisiamme. Oppiaksemme myötätunnon aakkoset.

Kirjoitin joskus kauan sitten blogitekstin viattomuudesta (marraskuu 2009) ja pohdin silloin olemmeko me jokainen täysin "viattomia", kun synnymme maan päälle. Ja missä vaiheessa lakkamme olemasta viattomia vai olemmeko sitä edelleen? Voisiko kuitenkin olla, että synnymme tänne ihmisinä juuri oppiaksemme tämän viattomuuden pohjalta ymmärtämään toisiamme ja tämän ymmärryksen saavutettuamme alamme jälleen tuntea aitoa myötätuntoa jokaista kohtaamaamme olentoa kohtaan - alamme elää elämäämme ykseyden näkökulmasta käsin.

Tuntuu, että maailma olisi hyvin toisenlainen paikka, jos jokainen ihminen maan päällä olisi yhteydessä sekä omiin tunteisiinsa, että toisiinsa todellisen aidon ymmärryksen kautta. Olisko tällöin jäljellä syrjintää, rasismia, sotia tai pelkoa? Olisiko tällainen globaali yhteys ja laajempi myötätunto mahdollista? Millaisia uutisia kuulisimme mediasta, jos oikeasti jokainen sielu todella ymmärtäisi toistaan ja kokisi myötätuntoa jokaista kohtaamaansa olentoa kohtaan? Aito myötätunto johtaa väistämättä myös suurempaan keskinäiseen arvostukseen ja sallivuuteen. Myötätunto on tie ihmisten väliseen rauhaan ja hyväksyntään riippumatta vakaumuksesta tai ihon väristä.

Toivoisin eläväni juuri tämän päivän "täydessä ymmärryksessä" ja oppivani lisää myötätunnosta. Ihmisyydestä. Rakkaudesta.